25. 5. 2021

V Českém Těšíně se počátek polygrafie datuje až do roku 1806. Do letošního roku je to úctyhodných 215 let. Nejstarším nositelem tiskařské tradice v našem městě je Těšínská tiskárna, v minulosti známá též jako Prochaskova tiskárna. Posledních 27 let s ní tuto tradici sdílí i naše tiskárna FINIDR.

Tiskařské tradice v našem městě

Na konci minulého roku však došlo k rozhodnutí majitele Těšínské tiskárny o ukončení polygrafické činnosti a uzavření výroby. Po tomto rozhodnutí jsme byli osloveni zástupci Těšínské tiskárny, zda nenajdeme nějakou cestu, jak dále zachovat alespoň část z této těšínské tradice.

„Přestože jsme byli konkurencí a pohybovali se na stejném trhu, mnohdy jsme se také potkávali u stejných zákazníků, i tak jsme v mnoha oblastech byli schopni spolupracovat a navzájem si pomáhat. Nyní Těšínská tiskárna skončila. Měla odlišnou strategii, která v tomto turbulentním světě neuspěla. Strategií FINIDRu byl a stále je trvalý, neustálý a efektivní růst. Přestože to není určitě jednoduché, daří se nám v náročném knižním trhu neustále rozvíjet. Dáváme důraz především na lidi, na kvalitu, produktivitu a zlepšování. Stále hledáme nové cesty, jak se v našem oboru posunout zase o něco dál. Doposud byla tato strategie úspěšná. Jsem přesvědčen, že je i správnou cestou pro další a úspěšný rozvoj FINIDRu v budoucnu.“, dodává náš majitel Jaroslav Drahoš.

Po dlouhých vyjednáváních se nakonec podařilo dohodnout odkup určitých tiskařských strojů, přestup některých zaměstnanců, a nakonec i koupi nemovitosti tiskárny. V průběhu května a června se tak postupně v této budově opět rozjede výroba knih.