11. 5. 2021

Pro letošní rok jsme se zavázali k tomu, že za každou realizovanou zakázku vysadíme jeden nový strom. Protože nadešlo nejvhodnější období pro výsadbu mladých stromků, bylo na čase přejít
od slov k činům a ušpinit si ruce pro dobrou věc.

Ve dnech 7. 5. a 10. 5. 2021 proběhla první výsadba. Celkem 45 našich kolegů, v čele s panem majitelem Jaroslavem Drahošem a obchodním ředitelem Miroslavem Klosem, vysázelo za dva dny celkem 1600 stromů. Vzhledem k aktuální epidemické situaci akce proběhla v souladu s opatřeními vlády ČR.

Výsadba probíhala s pomocí vybrané neziskové organizace. Místo bylo pečlivě vybráno ve spolupráci s CHKO Beskydy a nakonec byl zvolen svah hory Smrčina v Tyře. Díky výsadbě byla obohacena aktuální smrková monokultura o původní druhy, které v aktuální skladbě chybí. Konkrétně se jednalo o sazenice buku a javoru klenu.

Jedná se o geneticky původní sazenice vypěstované ze semen stromů, která jsou sbírána v nejcennějších částech chráněných krajinných oblastí. Semenáče následně rostou v lesní školce
za speciálních podmínek. Díky tomu jsou sazenice připraveny obstát i v tom nejnáročnějším prostředí například na vrcholcích hor.

Nejvhodnější podmínky k výsadbě nových stromů jsou na jaře a na podzim. V jarním období budou Beskydy obohaceny ještě o dalších 1400 sazenic. Zbylé stromy, plynoucí z realizovaných zakázek, budou vysázeny v průběhu podzimu.